Conferințele Caiete Silvane online: Camelia Burghele, „Țăranul smart”

octombrie 2020

Camelia Burghele: „ȚĂRANUL SMART este un termen a cărui paternitate mi-o asum în încercarea de a susține constatarea mea din 25 de ani de teren: că țăranul din satul tradițional era deștept, isteț, adaptabil, inovativ, adică smart; pentru a susține această idee, vin cu argumente în câteva compartimente ale vieții cotidiene țărănești:  gastronomie, arhitectură, calendar, ritual magic, pe care le aduc până în prezent, pentru a arăta cum sunt preluate aceste lucruri smart de contemporani: unele coerent, ca rezervor de înțelepciune, altele - total deplasat, exagerat, deformat, până la ridicol”.
Camelia Burghele este un etnolog / antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Majoritatea studiilor etnologice sunt publicate în seria „Satele sălăjene și poveștile lor” (10 volume până în prezent).
Este o voce autorizată a generației tinere de antropologi români, preocupată, mai recent, de radiografierea fenomenelor culturale specifice globalizării și urbanului, a noilor repere din satul post-tradițional și a formulelor elastice de raportare a omului contemporan la paradigma supranaturalului.
Cel mai recent volum al său, De la vrajă la vrăjeală. O antropologie a supranaturalului contemporan, apărut la Editura Institutul European, Iași, 2017, cu o prefață de Nicu Gavriluță, s-a bucurat de un succes notabil: „Un volum unic în felul său, de pionierat și, mai ales, de maximă actualitate, tentant pentru lectură” (acad. Sabina Ispas).