Luminile codrului

Luminile codrului

luminile-codrului_v6.jpg

Proiectul cultural „Luminile Codrului”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în județele Sălaj, Maramureș și Satu Mare, este implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Asociația de Dezvoltare „Pro Maja” din Bogdand, județul Satu Mare.

Proiectul are ca nucleu de interes zona etnografică „De sub Codru”, al cărei pol de dezvoltare este oraşul Cehu Silvaniei. Aceasta este o zonă bogată în tradiţii populare, în obiceiuri, cu un folclor variat şi autentic, cu tradiţie meşteşugărească specifică, cu un potenţial de resuscitare, valorificare şi conservare a aspectelor arhaice ale habitatului rural. Prin implementarea acestui proiect, vor fi aduse la lumină valori culturale neglijate și în pericol de dispariție și se va realiza o promovare a acestora la nivel regional și național.

Pe durata proiectului vor fi selectate trei clădiri cu o vechime mai mare de 80 de ani, reprezentative arhitectural, care vor fi amenajate ca puncte de informare cultural-turistică, cu o expunere de tip muzeal. În fiecare județ dintre cele vizate de proiect (MM, SJ și SM) va fi câte o astfel de clădire, oferind vizitatorilor un circuit reprezentativ pentru Țara Codrului.

Proiectul propune și trei sesiuni de instruire cu câte 10 participanți fiecare și o durată de 3 zile. Pe durata instruirii, participanţii vor primi informaţii şi competenţe de bază din următoarele domenii: ghidaj, derularea de programe educaţionale, orientarea către client, comunicare, marketing și management operaţional.

Implementarea proiectului va demonstra autorităților locale că resursele culturale disponibile pentru valorificare turistică sunt mult mai diferențiate decât cele deja cunoscute și supra-exploatate, uzate și aflate la limita capacității de absorbție. În mod practic, proiectul urmărește diversificarea ofertei cultural-turistice locale şi valorificarea resurselor culturale existente.

Implementarea cu succes a proiectului va permite auto-întreţinerea şi dezvoltarea rezultatelor pe baza componentei economice a utilizării resursei culturale.

 

Principalele rezultate ale proiectului sunt:
- Propunere de monografie cultural turistică
- Raportul proiectului
- Harta etnografică a Țării codrului

Tradiții și obiceiuri în Țara Codrului. O parte le puteți urmări mai jos:

Puteți urmări evoluția proiectului pe pagina noastră de facebook

https://www.facebook.com/LuminileCodrului