„Acasă, ca demult”

 

 

 

 

 

Acasă, ca demult” este titlul proiectului cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în județul Sălaj și care vizează îmbunătăţirea stării de conservare a cel puţin patru gospodării tradiţionale din judeţul Sălaj (din comunele Buciumi, Cizer și Plopiș) și promovarea unui circuit turistic local. Proiectul, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, propune păstrarea şi conservarea dovezilor de locuire din ultimii 100 de ani din satele sălăjene într-un mod vivant şi interactiv.

 
În cadrul proiectului vor fi identificate cel mult 10 gospodării din diferite sate sălăjene, dar nu mai puţin de 4, cu o vechime mai mare de 80 de ani care vor fi incluse într-un program de conservare activă şi vor forma elementele unui circuit cultural-turistic local. În cadrul acestui proiect, proprietarii gospodăriilor selectate vor fi sprijiniţi prin diferite forme (instruire, promovare, consultanţă etc.) de către autoritatea publică astfel încât să poată păstra gospodăriile deschise publicului. Gospodăriile selectate vor păstra inventarul existent, nu vor suporta intervenţii de reabilitare sau reparaţii care să conducă la înlocuirea materialelor originale cu materiale contemporane (de exemplu, tâmplărie de lemn cu PVC ori pereţi din chirpici sau lemn cu gips-carton etc.), vor găzdui diferite evenimente specifice satului în care se află, vor primi grupuri de vizitatori care vor avea posibilitatea să fie serviţi cu produse alimentare pregătite folosind inventarul existent şi reţete specifice, utilizate în familiile care deţin gospodăriile respective.
 
Prin intermediul acestui proiect, se urmăreşte creşterea interesului locuitorilor din judeţ şi a turiştilor asupra valorilor culturale sălăjene, precum şi oferirea unor oportunităţi diversificate de petrecere a timpului liber. În acest moment, au fost identificate casele parte a proiectului, fiind distribuite și materialele de construcție cu ajutorul cărora se va îmbunătăți starea de conservare a caselor.
 
             Pentru a afla detalii despre casele incluse în circuitul cultural turistic apăsaţi click pe imaginea caselor de pe hartă.
Pentru detalii geografice legate de cele trei trasee poziţionaţi mouse-ul deasupra fiecărui traseu.