MUZA FEST - un nou concert la CCAJS: Sectio Aurea

Muza Fest continuă cu un nou concert de cameră. Sectio Aurea este ansamblul care va cânta în data de 11 octombrie, la ora 18, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Ansamblul Sectio Aurea se compune din Mária Szabó – flaut drept (Cluj-Napoca), Maria Petrescu – oboi baroc (Bucureşti/Amsterdam), István Csata – viola da gamba (Miercurea-Ciuc/Cluj-Napoca), Paul Cristian – spinetă (Braşov). 

...................................................................................................................................
 
Program  
 
1. Georg Philipp Telemann (1681-1767): Triosonata în do minor, TWV 42:c2  
Largo-Vivace-Andante-Allegro
2. Giovanni Sammartini (1700-1775) :  Sonata în Sol major, Op. 13, No. 4
  Andante-Allego-Adagio-Minuet
3. Georg Philipp Telemann: Triosonata în Fa major, TWV 42:F3
Vivace-Mesto-Allegro 
4. Francois Couperin (1668-1733): La Bersan & Les Barricades Mystérieuses (Pièces de clavecin, II.)                    
5. G. Ph. Telemann: Sonatina în Fa major No. 6 TWV 41:F1 (Ms. de la Sf. Gheorghe, 1757) Vivace-Cantabile-Presto
6. Marain Marais (1656-1728) :Feste champetre în mi minor (Pièces de viole, IV/61)
7. Antonio Vivaldi (1678-1741) Trio în sol minor, RV103 
Allegro ma cantabile – Largo – Allegro non molto     
……………………………………………………………………………….

Istoria omenirii a parcurs un drum lung în identificarea proporţiei perfecte, traduse în relaţii matematice (şirul lui Fibonacci), dar odată descoperită şi identificată numeric şi geometric, a apărut şi revelaţia faptului că ea este prezentă în sinele nostru fizic şi spiritual dintotdeauna. Fascinaţia acestei proporţii a traversat secole, a alchimizat frumosul într-un număr, explicând creaţia şi întreaga ei manifestare. Indiferent de fila aleasă din istoria omenirii, Secţiunea de Aur (Sectio Aurea) îl întâmpină pe cel care îi descifrează misterul cu puterea ei de a pătrunde în esenţa frumosului. Muzica nu a rămas în afara ei, aripa geniului manifestându-se prin perfecţiune în compoziţiile psaltice sau contemporane, dar şi la Bach, Mozart, Beethoven sau Chopin.

Formaţia Sectio Aurea s-a născut în 2014, ca răspuns la o provocare adresată de Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, având în componenţă muzicieni tineri, dar cu o bogată experienţă în practica interpretării autentice a muzicii vechi, toţi având studii de specialitate în Europa. Repertoriul Barocului muzical şi componenţa instrumentală inedită îi (re)uneşte pe membrii ansamblului în realizarea unei conexiuni sufleteşti întru spiritul de epocă. Instrumentariul folosit (flaut drept, oboi baroc, viola da gamba şi spinetă) este de epocă, folosind replici fidele ale instrumentelor originale, inclusiv acordajul baroc (la’= 415 Hz). Programul concertului propus pentru ediția din acest an a festivalului MuzaFest din Zalău aduce în fața publicului piese instrumentale în diferite orchestrații aparținând unor compozitori reprezentativi ai Barocului târziu, oferind și o incursiune în cele două stiluri muzicale dominante ale perioadei respective: cel italian și cel francez, de asemenea împletirea celor două în creația lui G. Ph. Telemann.