Jazz la Centru! Cu Lucian Ban & Mat Maneri

Jazz la Centru!
Lucian Ban & Mat Maneri
 
„Transylvanian Concert”
 
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sala „Dialoguri europene”, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19
Intrarea liberă, pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot procura începând de vineri, 24 martie, de la secretariatul CCAJS.
 
 
 
LUCIAN BAN  & MAT MANERI
(USA)
“Transylvanian Concert”
2017 European Tour –
de la traditie la avant-garda, de la Enescu la blues, de la doina la
muzica microtonala si compozitii de jazz modern
 
             In 2009 pianistul de origine romana Lucian Ban colabora pentru prima oara cu violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri in cadrul proiectului Enesco Re-Imagined. Conceput drept o celebrare si re-imaginare prin jazz a muzicii celebrului George Enescu, octetul si albumul cu acelasi nume ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla, Miles Davis, John McLaughlin), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompeta), a castigat elogiile presei internationale si o serie de premii Best Album Of The Year din partea criticii și a presei de specialitate.
              Trei ani mai tarziu Lucian Ban si Mat Maneri aveau sa inregistreze un album in duo pentru celebra casa de discuri ECM Records – Transylvanian Concert, album ce s-a s-a bucurat de acoladele presei din lumea intreaga – castigand mai multe premii BEST ALBUM OF THE YEAR  din partea All About Jazz USA, Cuadernos de Jazz Spain - si articole elogioase in presa majora precum: The New York Times, The Guardian, Jazz Times, L.A. Weekly, etc si a purtat duetul pe scenele marilor festivale si sali de jazz din intreaga lume – de la Los Angeles Festival, la Washington D.C., de la Londra la Berlin de la Munchen la Jerusdalem Jazz Festival.
              In primavara 2017 cei doi muzicieni se afla intr-un turneu European – Roma, Venetia, Stockholm, London, Valencia, etc - de prezentare in premiera a muzicii pentru urmatorul lor album. Piese din George Enescu re-imaginate, doine, colinde si cantece inspirate din folclorul romanesc, blues & spirituals, compozitii  proprii, totul trecut prin filtrul jazz-ului modern si al traditiei muzicii de camera. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în duetul de Ban - Maneri, dimensiuni noi cu totul noi – de la jazz si blues  la doina romaneasca si muzica camerala, la noi directii in jazz-ul sec XXI  - de la traditie la avant-garda.
Originalitatea si intensitatea muzicala, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni din duetul „Transylvanian Concert”,  aduce consacrarea internațională pentru pianistul de origine română.
Presa internationala despre album:
 
New York Times
“Un album minunat si nelinistit ce releva pasiunea celor doi muziceni pentru mister”
 
 
All About Jazz
"Momente de frumusete neasteptata"
 
The Guardian, UK
“Transylvanian Concert are propria frumusete melancolica dar si o neinfranata exuberanta”
 
LA Weekly
“ Mesmerizant, evocativ si explicit senzual”
 
BIOS  
 
Celebra revista  All About Jazz  il descrie in termeni fara echivoc
„Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”
 
Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri pe parcursul unei cariere de peste sfert de secol a redefinit dolul si vocea violei si vioarei in jazz si muzica improvizata si este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. Nascut in Brooklyn in 1969 Mat Maneri si-a castigat o reputatie intenationala drept unul dintre cei mai originali si convingatori muzicieni ai generatiei sale, laudat pentru vocea extrem de individuala, pentru mariajul pe care l-a realizat intre jazz si muzica microtonala si pentru colaborarile sale cu unele din numele majore ale muzicii sec XX – Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motian, Vijay Iyer. Dupa studii cu Julliard String quartet in 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tată său și cu Randy Peterson. O serie de albume cu acest grup pentru ECM, Hatology, Leo Records sunt considerate printre cele mai importante opere in muzica improvizata. Debutul sau in 1999 pentru ECM marcheaza aparitia unui muzician cu o voce cu totul individuala si centrala pentru muzica creativa Americana. Colaboreaza in ultimii ani cu nume precum Joe Morris, Vijay Iyer, Matthew Shipp, Marilyn Crispell, Joelle Leandre, Kris Davis, Tim Berne and Craig Taborn.
 
Lucian Ban (pian)  www.lucianban.com 
Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Ban fiind considerat  ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter, 2009). Împreună cu renumitul  contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, castigand o serie de premii BEST OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii.
 
Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „un nume de urmarit / a name to watch” pianistul și compozitorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 10 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene iar in 2013 si-a facut debutul pentru celebrul label ECM Records cu „Transylvanian Concert” album ce-i va aduce consacrarea internationala. Ultimul sau album „ Songs From Afar” cu quartetul ELEVATION si invitat special interpretul de muzica traditionala Gavril Tarmure aduce o recenzie de 5 stele in celebra revista americana DOWNBEAT si este nominalizat intre BEST ALBUMS OF 2016.