Finalizarea proiectului cultural „Traseele caselor tradiționale sălăjene”

Proiectul cultural „Traseele caselor tradiționale sălăjene”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica, a ajuns la final.

„Traseele caselor tradiționale sălăjene” s-a derulat în perioada aprilie – noiembrie 2021 și este primul demers în domeniul moștenirii culturale tradiționale care promovează un program de cooperare pe termen lung între proprietarii privați de patrimoniu și o autoritate sau instituție publică. Practic, prin intermediul acestui proiect, se demonstrează că o instituție publică din domeniul culturii își poate asuma îndrumarea metodologică și de specialitate pentru conservarea corectă a patrimoniului cultural aflat în proprietate privată, împreună cu promovarea integrată a acestuia, ca resursă comunitară de prim rang. Instituția publică oferă o viziune de ansamblu și autoritatea expertizei de specialitate, punând în valoare, în același timp inițiativa privată.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea contribuției resurselor cultural-turistice la atractivitatea economică a mediului rural sălăjean. Prin acest proiect s-a urmărit să se demonstreze că inițiativele de conservare a resurselor culturale tradiționale pot reprezenta o soluție realistă pentru dificultățile economice ale comunităților rurale aflate la distanță de oportunitățile dezvoltării industriale sau ale noilor tehnologii. Turismul cultural și rural poate genera o anumită creștere economică în condițiile în care acesta oferă un produs integrat, care să fie perceput ca un complex divers și interesant. Prezența unor case tradiționale ca obiective de interes turistic generează dezvoltarea și a altor inițiative antreprenoriale în producția de suveniruri, alimentația publică, producerea și comercializarea de produse alimentare bio, în agricultura țărănească.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost: diseminarea unei inițiative culturale de succes în revigorarea localităților rurale, către beneficiarii direcți; implicarea activă a noilor media (blogging, aplicație mobilă și pagină web); promovarea resurselor culturale ca obiective de interes turistic.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

- cinci trasee turistice în județul Sălaj;

- 13 case tradiționale descrise și incluse în traseele turistice;

- o pagină web interactivă de prezentare a traseelor turistice (https://case.traditiisalajene.ro);

- o aplicație mobilă de prezentare a traseelor turistice, care poate fi descărcată, atât de pe pagina web a proiectului, cât și de pe serviciul Google Play;

- realizarea de materiale informative de promovare: o hartă tipărită în 1000 de exemplare, o broșură de prezentare în 1000 de exemplare, un pliant de promovare în 1000 de exemplare, flyere de promovare în 4151 exemplare, un panou de semnalizare al proiectului la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, 13 panouri de semnalizare ale proiectului la casele tradiționale;

- o pagină Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/casesalaj);

- un cont Instagram al proiectului (https://www.instagram.com/caselesalajului);

- două sesiuni de instruire pentru proprietarii de case tradiționale.

Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă de presă, care a avut loc în data de 10 noiembrie 2021, în Sala „Porolissum” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Pe lângă reprezentanții mass-media, la conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului, au participat și proprietari de case tradiționale din Sălaj.

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj transmite mulțumiri tuturor celor implicați în implementarea proiectului.

Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe pagina web a proiectului, pe pagina Facebook a proiectului și la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (web: https://www.culturasalaj.ro, email: office@culturasalaj.ro, telefon: 0260/612870).

 „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este un proiect cultural implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu Cultural Material.

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.