Spectacole și ateliere de teatru în sate sălăjene

Cultură’n Șură revine în județul Sălaj pentru al nouălea an consecutiv. Patru comunități rurale vor avea parte în luna august de evenimente teatrale susținute de artiști profesioniști. În parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Cultură’n Șură ajunge pentru prima dată în Aluniș, Iaz, Horoatu Crasnei și Bănișor. Membrii acestor comunități sunt invitați să asiste la comedia „Experimentul” de Ion Băieșu și alți autori români contemporani. Înainte de spectacol, în fiecare localitate se va organiza câte un atelier de teatru destinat copiilor, în cadrul căruia participanții își vor însuși noțiuni de bază ale artei spectacolului, atât din punct de vedere a spectatorului cât și al actorului.  

Intrarea este gratuită, iar participanții sunt rugați să poarte mască de protecție și să respecte regulile de desfășurare a evenimentelor în aer liber în vigoare.

Spectacolul „Experimentul” este o comedie plină de vervă care urmărește relația surprinzătoare de prietenie care se înfiripă între un magistrat și hoțul care i-a călcat pragul, sub atenta supraveghere a femeii de serviciu. Din distribuție fac parte Marin Grigore, actor la Teatrul Mic din București, cunoscut pentru rolurile sale din film și televiziune, Iulian Gliță, actor și profesor coordonator de ateliere de teatru, si actrița Florentina Năstase, dublu nominalizată drept cea mai bună actriță pentru rolurile sale din teatru și film.

Gospodării ale sătenilor din cele patru comunități vor fi transformate pentru o seară în veritabile săli de teatru. Spectacolele vor avea loc după apusul soarelui. Programul reprezentațiilor este următorul: 

  • 6 august, ora 21:00 / Aluniș, comuna Benesat / la Ruja a lu’ Zghembețu, casa nr. 47

  • 8 august, ora 20:30 / Iaz, comuna Plopiș / la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea

  • 14 august, ora 21:00 / Horoatu Crasnei / lângă brutărie, casa nr. 123

  • 15 august, ora 21:00 / Bănișor / la Ionica Sfârtii, casa nr. 50

Atelierele de teatru pentru copii vor avea loc de la ora 17:00. Având ca scop dezvoltarea memoriei, spontaneității, imaginației și lucrului în echipă prin intermediul jocului, acestea vor oferi totodată participanților și câteva sfaturi practice pentru conduita în timpul spectacolului de teatru. Atelierele vor fi conduse de actorii Ana Turos, Mircea Gligor și Iulian Gliță. Echipa este completată de dramaturgul Flavius Lucăcel, membru fondator Cultură’n Șură.

Pentru mai multe informații vă invităm să vizitați situl www.culturansura.rosau pagina de socializare www.facebook.com/culturansura.

Evenimentele din cele patru localități sălăjene fac parte din proiectul „Satul și teatrul” în cadrul căruia alte 8 comunități vor fi înscrise vara aceasta pe harta Cultură'n Șură: Veneția de Jos (Brașov), Husasău de Tinca, Ghida (Bihor), Gușterita (Sibiu), Nicolae Bălcescu (Vâlcea), Desești (Maramureș), Măgureni (Prahova) și Sântamaria-Orlea (Hunedoara).

Parteneri locali din fiecare comunitate s-au implicat în organizarea și promovarea spectacolelor și atelierelor: Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, Primăria Horoatu Crasnei și Primăria Bănișor. Mulțumim partenerilor tradiționali ai proiectului care sunt an de an alături de Cultură’n Șură: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, EduCab România, CentoGroup și Spotmedia.

„Satul și teatrul” este un proiect co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.