O trupă de copii-actori ia naștere într-o comună din județul Sălaj

COEZIUNE PRIN TEATRU ȘI FILM

Someș-Odorhei, August, 2020

O trupă de copii-actori ia naștere într-o comună din județul Sălaj

 

Vara aceasta, activitățile copiilor pe timp de vară au fost reduse din cauza restricțiilor impuse de autoritățile din întreaga lume. Însă câțiva copii din comuna Someș-Odorhei au avut parte de o vară cu totul și cu totul specială: încă din luna iunie, alături de ei au fost prezenți 3 actori profesioniști și un regizor de teatru și film care le-au oferit un program de activități culturale și educaționale unice în peisajul educativ din mediul rural. 12 elevi din comună au participat gratuit la cursuri de teatru și film organizate de Asociația Cultură'n Șură și au avut șansa să devină actori într-un film de scurt-metraj de ficțiune.

Proiectul „Coeziune prin teatru” a avut drept scop crearea unei trupe de teatru inter-etnice care să devină un model de coeziune și integrare și pentru alte școli și grupuri din țară.

Cursurile de actorie au început on-line și au continuat, timp de două luni, cu întâlniri săptămânale în cadrul cărora elevii participanți au beneficiat de exerciții specifice artei actorului (exerciții de respirație, concentrare, atenție, improvizație, etc.). Munca celor 12 elevi participanți până la etapa finală a atelierelor (din aproximativ 20 de copii înscriși inițial) a fost răsplătită prin realizarea unui scurt-metraj de ficțiune care prezintă viziunea din perspectiva copiilor asupra perioadei în care pandemia a schimbat regulile copilăriei. Scurt-metrajul intitulat „Pandelia”, regizat de Victor Olăhuț, va avea premiera în cadrul unui eveniment special organizat în comuna Someș-Odorhei și va putea fi vizionat on-line în direct pe pagina de facebook a asociaței Cultură'n Șură joi, 13 august, începând cu ora 21:00.

Elevii au avut ocazia să lucreze cu 3 actori profesioniști de teatru și film, cu experiență în lucrul cu copiii și grupuri vulnerabile: Iulian Gliță, Ana Turos, Florentina Năstase. Atelierele au fost monitorizate de regizorul Victor Olăhuț, originar din județul Sălaj, inițiatorul proiectului „Cultură'n Șură”, a cărui experiență în domeniu este recunoscută prin premii pentru spectacolele sale („Fisura” de Flavius Lucăcel – premiul „Noi la Sala Nouă”, FestCo 2013, „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, „Cel mai bun spectacol” - Festivalul Comic 7B, 2016, etc.). Filmul său de debut, scurt-metrajul „Simțim la fel” a fost premiat în cadrul concursului „Doi pe un balansoar” în anul 2008.

„Pandelia” este un film scurt de ficțiune ce prezintă o viziune apocaliptică și totodată ironică asupra perioadei pandemice, în care virusul periculos îi transformă pe purtători în strigoi. Cei 12 actori-copii au avut șansa să intepreteze roluri diverse, de la propriile roluri de elevi până la compoziții complexe de vârstă și personaje fantastice.

Dincolo de premiera on-line a filmului, continuitatea demersului „Coeziune prin teatru” va fi asigurată odată cu începerea școlii, prin reuniunea tinerilor artiști în mediul școlar și realizarea unor spectacole de teatru, sub îndrumarea unui cadru didactic ce își asumă preluarea trupei nou-formate.

Asociația Cultură'n Șură a activat în județul Sălaj încă de la primele sale proiecte, începând cu anul 2013. În cadrul acestui proiect, finanțat prin programul #Înstaredebine, s-au implicat și alte instituții de stat și firme particulare din județ, punând la dispoziția echipei de filmare un studio profesionist sau echipamente necesare desfășurării înregistrărilor.

Parteneri:  Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, Sălăjeanul TV

Proiect derulat de Asociația Cultură'n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

*****

Despre beneficiarul de finanțare

„Cultură'n Șură” este o organizație non-guvernamentală creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele de acest tip dintre comunitățile urbane și cele rurale. Din 2013 și până în prezent, asociația a prezentat gratuit spectacole de teatru în peste 50 de localități rurale, pentru mii de spectatori care au asistat pentru prima dată la un eveniment artistic profesionist. Puteți urmări activitatea asociației pe paginile www.culturansura.ro  și facebook.com/culturansura.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.