Ziua Universală a Iei

Anul acesta Ziua Universală a Iei se sărbătorește, pe tot globul, într-un nou concept, adaptat vremurilor! Înlocuim întâlnirile și evenimentele cu reconectare la rădăcini și specific local, ne întoarcem acasă.

Pe 24 iunie lansăm și în Sălaj Acasă la origini, în Țara Silvaniei, un proiect-mărturie despre apartenenţa noastră la o familie, un neam, o comunitate și o cultură. Ne pornim, oficial, în căutarea păstrătorilor de zestre autentică și lansăm o invitație deschisă tuturor fotografilor, liderilor de comunități și oamenilor buni cu costume autentice, din Sălaj, să ni se alăture.

Concret: ne propunem să creeăm albume online ale comunităților reprezentative din județ (familii, grupuri, sate), în care să promovăm oamenii care mai au în lăzile de zestre costume vechi și autentice, așa cum se purtau odinioară. Un soi de ghid alternativ de bune practici pentru comunitățile care doresc să păstreze, nealterat, specificul local, într-o lume inundată de kitsch și noneducație. Proiectul se va desfășura în perioada 24 iunie – 15 septembrie 2020

#AcasălaOrigini este un proiect național, desfășurat sub egida La blouse roumaine, care urmărește redescoperirea specificului local și formarea de comunități patrimoniale.  
În Sălaj este coordonat de Fundația pentru Educație Locală Agapis, care încearcă să realizeze, unitar, o reprezentarea a ceea ce însemnă specificul local al acestei zone, în cadrul unui album online care va reuni imagini din cele mai reprezentative comunități.

 

Parteneri: Biblioteca Județeană I.S. Bădescu Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău