Lansare de carte la Domnin

Ioan Ciocian, Monografia istorică a comunei Someş-Odorhei, până în anul 1918, Editura Caiete Silvane, Colecția „Monografii”, Zalău, 2019.

 

„Monografia istorică a comunei Someş-Odorhei este o lucrare bine articulată istorico-ştiinţific, pentru că surprinde sintetic aspect esenţiale ale economiei, demografiei, mentalităţilor şi năzuinţelor politice din cinci sate sălăjene de pe Valea Someşului în epoca medievală şi modernă, până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Autorul reconstituie pe baza izvoarelor arhivistice modul de viaţă şi frământările unei populaţii axate pe cultivarea pământului, creşterea animalelor şi meşteşugurile casnice, care în pofida regimurilor de dominaţie străină, şi-a păstrat identitatea naţională prin limba străbună, religia creştină, dragostea de neam, obiceiurile şi tradiţiile transmise din generaţie în generaţie” (Academician Nicolae Edroiu).

 

Cartea va fi lansată duminică, 18 august 2019, la ora 13, pe scena în aer liber din curtea Școlii generale Domnin, cu ocazia aniversării a 800 de ani de la prima atestare documentară a satului, consemnată la Oradea în 1219. Lansarea va avea loc după sfințirea și dezvelirea Monumentului Eroilor din Domnin căzuți în cele două războaie mondiale, la care vor participa, alături de fiii satului Domnin, Prefectul Județului Sălaj, dl Florin Florian, Președintele Consiliului Județean Sălaj, dl Tiberiu Marc, două plutoane de defilare și fanfara militară. După acest moment festiv se va deschide și Muzeul Sătesc al localității.