Atelier de film documentar pentru liceeni

Atelier de film documentar pentru liceeni

la One World Romania la Zalău, ediția a 2-a

 

 

În cadrul ediției a doua a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania la Zalău, care se desfășoară între 19 și 22 septembrie, va fi organizat un atelier de film documentar dedicat liceenilor cu vârstele cuprinse între 14 și 19 ani.

 

Festivalul propune o ediție care rememorează cei 30 de ani ce se împlinesc în decembrie de la Revoluția din 1989. Faptul că atelierul pentru liceeni este introdus pentru prima dată în acest context nu este deloc întâmplător: amintirea Revoluției din 1989 pălește din ce în ce mai mult în amintirea tinerilor, dar este înlocuită cu alte motive de revoltă, mai nedeslușite, dar la fel de pertinente, cărora li se va da glas.

 

 

Despre atelier

 

Atelierul va avea loc timp de 4 zile (19-22 septembrie) și va iniția șase tineri participanți în domeniul cinematografiei. Aceștia vor fi îndrumați de trei profesioniști astfel încât să își formeze o privire personală asupra noțiunii de film documentar, precum și asupra aspectelor practice presupuse de realizarea unor astfel de filme.

 

„Prin film documentar înțelegem o preocupare pentru observarea și interpretarea realității. Exercițiile practice (fotografii/filmări) și discuțiile din cadrul atelierului încurajează privirea mai atentă asupra lumii din jurul nostru, pentru a descoperi împreună nuanțele și dedesubturile ei. Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere.”, declară cei trei coordonatori ai atelierului Sorin Botoșeneanu, Cristina Haneș și Neil Coltofeanu.

 

În cadrul atelierului, cei șase liceeni selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori.

 

Cum se poate aplica la atelier

 

În vederea selecției, organizatorii îi invită pe cei interesați să completeze un formular care să cuprindă următoarele:

  • datele lor personale – adică numele, prenumele, vârsta, domiciliul și datele de contact (adresă de e-mail și telefon);
  • o fotografie a lor;
  • o scrisoare de motivație – un text de maxim o pagină în care sunt rugați să explice de ce sunt interesați să participe la atelier.
  • o povestire liberă – un  text de maxim 2 pagini intitulat: „Despre familia mea”.
  • un portofoliu realizat de ei – cuprinzând maxim 10 fotografii realizate de ei sau/și un film (aplicanții pot realiza fotografiile/filmul special pentru această aplicație sau pot folosi materiale realizate deja).

 

Termenul limită pentru primirea aplicațiilor este 10 septembrie 2019.

 

Răspunsurile și materialele pot fi trimise prin formularul online: https://forms.gle/7XQW2Awix5ypsbmU8

 

Toate cele 12 puncte sunt obligatorii. Pentru orice fel de întrebări legate de aplicație, liceenii sunt rugați să scrie pe adresa: atelier@oneworld.ro

 

Alte detalii despre participarea la atelier

 

În timpul celor patru zile de atelier, organizatorii vor asigura echipamentul necesar celor care nu dețin un aparat de filmat sau un telefon mobil. Dacă vor fi selectați să participe la atelier, e important ca liceenii să fie disponibili în perioada 19-22 septembrie pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 9 și se va termina la ora 20, cu o pauză de masă de o oră. Vor avea 2 mese asigurate pe durata atelierului. Nu există taxă de înscriere sau de participare.

 

În urma selecției, participanții cu vârste sub 18 ani e necesar să pună la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de părinți prin care aceștia își dau acordul ca minorul selecționat să participe la Atelierul de Film Documentar One World Romania la Zalău.

 

În cazul în care vor fi selecționați la atelier, organizatorii vor vorbi cu profesorii participanților să le permită să lipsească motivat de la cursuri în datele de 19 și 20 septembrie.

 

Partenerii principali ai atelierului

 

Organizator: Asociația One World Romania

Partener principal: Kaufland România

Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Rațiu pentru Democrație, Pensiunea Zagor din Zalău, Creative Minds Hub

Recomandat de: Kiss FM, Magic Fm

 

Partenerii ediției a doua a festivalului One World Romania la Zalău

 

Organizator: Asociația One World Romania

Finanțator principal: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Parteneri instituționali: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Primăria Municipiului Zalău

Sponsori: Kaufland România, Centrul Rațiu pentru Democrație, Pensiunea Zagor din Zalău

Parteneri: Goethe-Institut București, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, ICON Production, Reka Kincses, Laurențiu Calciu, FILMEX România, Creative Minds Hub

Recomandat de: Kiss FM, Magic FM