Începe prima ediție a festivalului de film „One World Romania la Zalău”

Festivalul de film „One World Romania la Zalău” se va desfășura în perioada 7-9 septembrie 2018, în sala de spectacole a Clădirii Transilvania din Zalău, și va prezenta publicului local șapte filme recente despre lumea în care trăim. Cu această ocazie, patru dintre cei mai importanți cineaști ai momentului vor partici-pa, în premieră, la discuții cu spectatorii din Zalău. 
Producătoarea Ada Solomon vine la Zalău pentru a prezenta publicului patru dintre filmele pe care le-a produs în ultimii ani. Una dintre cele mai de succes producătoare din Europa, Ada Solomon a produs câștigătorul „Ursului de Aur”, „Poziția copilului” (2013, r. Călin Peter Netzer), câștigătorul Ursului de Argint, „Aferim!” (2015, r. Radu Jude), filmul nominalizat la Oscar, „Toni Erdmann” (2016, r. Maren Ade) și „Soldații. Poveste din Ferentari” (2017, r. Ivana Mladenovic), selectat la San Sebastián. Cele mai recente documentare produse de ea sunt „Țara Moartă” (r. Radu Jude), selectat la Locarno, și „Ouăle lui Tarzan” (r. Alexandru Solomon), selectat la Karlovy Vary, ambele în 2017. În ultimii 20 de ani, compania sa HiFilm a produs filme selectate și premiate la Cannes, Sundance, Berlin, Locarno, Toronto, Busan etc., realizate în co-producție cu Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Croația, Ungaria sau Luxemburg. În martie 2018, filmul produs de Ada Solomon, „Un pas în urma serafimilor", debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a fost marele câştigător al Galei Premiilor „Gopo”, producţia adjudecându-şi, în total, nouă trofee. În iulie 2018, noul film regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat „Globul de Cristal” în cadrul Festivalului de Film de la Karlovy Vary.
Alături de Ada Solomon, la prima ediție a „One World Romania la Zalău” participă doi dintre tinerii cineaști cei mai promițători ai momentului, Ivana Mladenovic și Daniel Sandu. Ivana Mladenovic vine la Zalău pentru a prezenta „Soldații. Poveste din Ferentari”, un film curajos aflat în 2017 și în 2018 în selecția unora dintre cele mai importante festivaluri ale lumii, iar Daniel Sandu pentru a discuta cu publicul despre debutul său de succes, „Un pas în urma serafimilor”, câștigător al majorității premiilor „Gopo” de anul trecut.

Ivana Mladenovic s-a născut în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Debutul său în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul „Gopo”. Debutul său în lungmetraj-ficțiune, „Soldații, Poveste din Ferentari” a avut premiera în vara anului 2017 în Competiția Oficială a unuia dintre festivalurile de film cele mai importante ale lumii, Festivalul de Film de la San Sebastian. În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – „Inimi cicatrizate”.

Daniel Sandu e regizor, producător și scenarist. A absolvit Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” din Roman și Facultatea de Regie de la Universitatea Media (promoţia 2002, clasa Andrei Blaier). A lucrat ca scenarist de televiziune, la serialele „La Bloc” (ProTV) și „Nimeni nu-i perfect” (Prima TV). Ca regizor a debutat în 2011, cu scurtmetrajul „Numărătoarea manuală”, pe care îl scrie, îl regizează și îl produce singur. Scurtmetrajul „Cai putere”, pe care l-a realizat în anul 2014, a avut premiera în cadrul prestigiosului festival de film de la Locarno, iar patru ani mai târziu, debutul său în lungmetraj de ficțiune, „Un pas în urma serafimilor”, era marele câștigător al Galei Premiilor „Gopo”, cu nouă trofee.

Cel de-al patrulea invitat special al primei ediții „One World Romania la Zalău”, Alexandru Solo-mon este cunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Băncii Naţionale a României din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Me-diawave (Ungaria), „Război pe calea undelor”/ „Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism – reţeta noastră secretă” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu într-o nouă societate guvernată de marii oameni de afaceri, şi „România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea. Cel mai recent documentar al lui Alexandru Solomon – „Ouăle lui Tarzan” – a avut premiera mondială în anul 2017, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Programul „One World Romania la Zalău”
7 - 9 septembrie 2018
sala de spectacole a Clădirii Transilvania din Zalău
intrarea liberă

Vineri, 7 septembrie
ora 19.00
Seara de deschidere „One World Romania la Zalău”: „Cealaltă parte a tu-turor lucrurilor”
Serbia, Franța, Qatar 2017
regie Mila Turajlic
film documentar
subtitrat în limba română
Acordul părinților pentru copii sub 12 ani / Câștigător al Trofeului One World Romania 2018

Sâmbătă, 8 septembrie
ora 15.30
„Sexpertul vă răspunde”
SUA 2017
regie Vaishali Sinha
film documentar
subtitrat în limba română 
Acordul părinților pentru copii sub 12 ani / Selecționat la IDFA 2017

ora 18.00
„Marele jaf comunist”
România 2004
regie Alexandru Solomon
film documentar
Invitat: regizorul Alexandru Solomon
Acordul părinților pentru copii sub 12 ani/ Câștigător al Marelui Premiu al Festivalului MediaWave 2005

ora 21.00
„Un pas în urma serafimilor”
România 2017
regie Daniel Sandu
produs de Ada Solomon
film de ficțiune
Invitați: producătoarea Ada Solomon și regizorul Daniel Sandu
Nerecomandat sub 15 ani / Câștigător a 9 premii „Gopo” 2018

Duminică, 9 septembrie

ora 15.00
„Țara moartă”
România 2017
regie Radu Jude
produs de Ada Solomon
film documentar
Invitată: producătoarea Ada Solomon
Acordul părinților pentru copii sub 12 ani / Selecționat la Locarno 2017

ora 17.30
„Soldații. Poveste din Ferentari”
România 2017
regie Ivana Mladenovic
produs de Ada Solomon
film de ficțiune
Invitate: producătoarea Ada Solomon și regizoarea Ivana Mladenovic
Nerecomandat sub 15 ani / Selecționat în Competiția Oficială a Festivalului de la San Sebastian 2017

ora 20.30
„Inimi cicatrizate”
România 2016
regie Radu Jude
produs de Ada Solomon
film de ficțiune
Invitate: producătoarea Ada Solomon și actrița Ivana Mladenovic
Nerecomandat sub 15 ani / Câștigător al Premiului Special al Juriului Locarno 2016

Organizator: Asociația One World Romania

Finanțator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj
Parteneri: Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău
Partener print: Direct Target
Recomandat de: Kiss FM și Magic FM